Kanin Winter Cabin

Słowenia|Ofis Arhitekti|9,7m2

Aluminiowa kabina jako schronisko na skraju góry Kanin w Alpach Wschodnich…

« 1 z 2 »
Dane projektu:
Nazwa:Kanin Winter Cabin
Lokalizacja:Mount Kanin, Słowenia
Architekt:OFIS Arhitekti
Powierzchnia:9,7m2
Typ:Kabina/ Schronienie
Rok budowy:2016

Schronienie o powierzchni 9,7m2 (2,4×4,9m) znajduje się wysoko w górach na granicy słoweńsko-włoskiej. Zaprojektowane tak, aby być odporne na ekstremalne warunki pogodowe i pomieścić 9 turystów, wspinaczy, alpinistów. Kompaktowa kabina składa się z trzech głównych obszarów funkcjonalnych: wejścia, części dziennej i części spoczynku z tyłu, która oferuje trzy powierzchnie do spania. Duże przeszklenie podkreśla wąską strukturę, wpuszczając mnóstwo naturalnego światła. Z trzech półek minimalistycznego wnętrza rozpościera się widok na Triglav, dolinę Soca i morze Adriatyckie. Samowystarczalna kabina zimowa jest dostępna tylko drogą powietrzną lub wspinaczkową.

Wykonana w większości z drewna klejonego CLT- CBD i aluminium– okładzina Alucobond i Ravago, izolowana wełną skalną: Rockwool Adriatic.

Konstrukcja została prefabrykowana poza terenem budowy i zainstalowana przy pomocy załogi helikoptera Sił Zbrojnych Słowenii w niezwykle trudnym procesie, który wymagał trzech prób ukończenia z powodu złej pogody. Częściowo wspornikowa kabina została ostrożnie zamontowana, aby zminimalizować wpływ na podłoże. Skonstruowana tak, aby wytrzymać trudne warunki pogodowe, w tym ciężkie opady śniegu trwające ponad pół roku, silne burze, wiatry i okazjonalne trzęsienia ziemi.

Kabina została w pełni zrealizowana dzięki darowiznom i pracy wolontariuszy.


Źródło: OFIS Architekti
Fotografie: Janez Martincic, Ales Gregoric
Tekst: Ija Tinyhouse.pl

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *