Garden House

Holandia|Caspar Schols|24m2

Rozsuwany dom ogrodowy, który może powiększać swoją powierzchnię i kubaturę…

Dane projektu:
Nazwa:Garden House
Lokalizacja:Eindhove, Holandia
Architekt:Caspar Schols
Powierzchnia:45m2
Typ:Dom ogrodowy/ Altana
Rok budowy:2016

Domek usytuowany jest w malowniczej okolicy w Eindhoven w Holandii. Zaprojektowany i zbudowany przez architekta Caspar’a Schol’sa dla jego matki. Wg. wizji i potrzeb matki Caspar’a dom miał być miejscem min.: do pisania, medytacji, wypoczynku, rozrywki, organizowania dużych przyjęć (dla 25-30 osób), organizowania spektakli muzycznych lub teatralnych, doświadczania naturalnego środowiska, biwakowania i spania pod gwiazdami. W związku z pokaźną listą życzeń głównym założeniem projektu stało się stworzenie elastycznego budynku, który powinien pozwolić na wolność, by móc dostosować się do każdego rodzaju pogody oraz potrzeb w danym momencie. A wszystko w ramach budżetu na 20.000 euro oraz przy ograniczeniu zabudowy do 25m2.

Prace budowlane trwały 6 miesięcy. Rezultatem jest domek ulokowany na drewnianej platformie posadowionej na 18 słupach betonowych. Forma domku jest niezwykle prosta, ale sposób w jaki może się przeobrazić jest niezwykle pomysłowy i widowiskowy.

Struktura domku opiera się na dwóch warstwach ścian usytuowanych na 4 równoległych szynach, dzięki którym ściany mogą być swobodnie przesuwane. Konstrukcję ścian i dachu stanowią drewniane kratownice, gwarantujące sztywność i wytrzymałość struktury. Budynek o wymiarach 6x4m (20x13ft) i powierzchni 24m2 po rozsunięciu ścian zyskuje długość prawie 12m (39ft) i wewnętrzny obszar 45m2 (484ft).

Zewnętrzna powłoka domku wykończona jest pionowymi deskami i listwami. Dach kryty blachą płaską. Wnętrze udekorowane jest drewnianymi elementami kratownic. Wewnętrzna ściana pokryta jest folią z poliwęglanu, co pozwala po rozsunięciu czerpać mnóstwo naturalnego światła, jednocześnie chroniąc użytkowników przed żywiołami.

Dom może być całkowicie zamknięty, zapewniając ciepłe i przytulne schronienie, gdy pogoda jest niekorzystna. W jego środku znajduje się mały wolnostojący piec opalany drewnem, który zapewnia utrzymanie ciepła w okresie zimowym. Ponieważ dom jest ustawiony na podwyższonej drewnianej platformie, jest w stanie pomieścić szereg schowków pod deskami podłogowymi.

W momencie gdy aura jest trochę cieplejsza, powłokę ochronną z drewna można rozsunąć tak, aby  doświadczać natury, a przy okazji być nadal chronionym przed deszczem i wiatrem. Ponadto tryb ten umożliwia regulowaną ilość naturalnego światła w zależności od rodzajów działalności. Drzwi po lewej i prawej powierzchni domu (wschód i zachód) można otworzyć dla przewietrzenia, jeśli to konieczne.

W przypadku, gdy dni robią się naprawdę upalne i słoneczne, przezroczysta powłoka może również przesunąć się otwierając na zewnątrz przestrzeni życiowej. Łóżko, kominek i meble są natychmiast w środku natury. Można spać pod gwiazdami, albo opalać się, zorganizować imprezę, grill, lub po prostu odpocząć i cieszyć się wolnością i komfortem.

Przesuwając wszystkie warstwy ścian na zewnątrz zyskujemy 45m2 przestrzeń wewnętrznej. Zapewnia to wystarczająco dużo miejsca, aby zorganizować przyjęcia okolicznościowe na co najmniej  30 osób. 


Źródło: ArchDaily
Fotografie: Jorrit’t Hoen
Tekst: Ija Tinyhouse.pl

 


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *