Åkrafjorden

Norwegia|Snohetta|35m2

Myśliwska chatka w surowym klimacie norweskiego fiordu…

Dane projektu:
Nazwa:Åkrafjorden
Lokalizacja:Etne, Hordaland, Norway
Architekt:Snøhetta
Powierzchnia:35 m2
Typ:Schronienie / Lodge
Rok budowy:2012

Położona nad jeziorem wśród dziewiczych, górskich krajobrazów fiordu Åkrafjorden w zachodniej części Norwegii. Miejsce to jest dostępne tylko pieszo lub konno. Domek został zaprojektowany tak, by swoim kształtem, materiałem i orientacją maksymalnie scalić się z otaczającym krajobrazem, a jednocześnie sprostać wyjątkowo trudnym warunkom klimatycznym.

Struktura domku składa się z dwóch wygiętych belek stalowych przymocowanych do betonowej podstawy fundamentu. Do stalowej konstrukcji przykręcone zostały ręcznie ciosane sosnowe bale (wg. tradycji budowy norweskich chatek). Następnie wykonano drewniane podłoże dla warstwy murawy pokrywającej dach. Zielony dach schodzi łagodną krzywizną w otaczający krajobraz. Rosnąca na dachu trawa pochłania wibracje przy silnym wietrze. Elewacja południowa  jest w pełni przeszklona co zapewnia optymalnie nasłonecznienie budynku i  wspomaga topnienie śniegu. Elewacja północna posiada minimalne okna i pokryta została sosnowymi, smołowanymi  panelami, które współgrają  z  rdzawym cokołem z blachy stalowej Cor-Ten. Wschodnia ściana jest pełna, zbudowana z lokalnego kamienia.

Dzięki zastosowaniu lokalnie występujących materiałów bryła budynku spaja się z elementami otoczenia przypominając naturalne wzniesienie. W zimie domek niknie całkowicie pod śniegiem.

Funkcjonalnie wyzwaniem dla architektów było zaprojektowanie domku myśliwskiego o maksymalnej powierzchni 35m2 i jednocześnie schronienia dla 21 osób. Inspiracją okazały się stare tradycje, gdzie centralnym punktem domu było palenisko. W centrum jednoprzestrzennego wnętrza zaprojektowano otwarty kominek z kamienia ze stalowym okapem. Wokół niego z czterech stron wbudowano tapicerowane wełną filcową siedziska. Pełnią on funkcje miejsca do siedzenia,  jedzenia i spania. Krzywa dachu pozwoliła wstawić antresolę zwiększając tym samym przestrzeń do spania. Wąska przestrzeń pod antresolą zawiera aneks kuchenny wyposażony w sprzęt do gotowania oraz miejsce do przechowywania.

Nagroda– 2014 – Architectural Record Awards – Category: Coziest Cabin – Editors’ Picks: Best of 2014


Źródło: http://snohetta.com/projects/180-bjellandsbu-akrafjorden-cabin
Fotografie: Snøhetta, James Silverman, Trygve Øvstebø
Tekst: Ija Tinyhouse.pl

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *